Τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες

Η φλεγμονή στον προστάτη ή η χρόνια προστατίτιδα είναι μια αρκετά συχνή και κοινή ουρολογική πάθηση. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, περίπου το 90% των ανδρών μετά την ηλικία των 35-45 ετών αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια.

Γυναίκα και άντρας που θεράπευσαν τη χρόνια προστατίτιδα

Ποιος κινδυνεύει;

Σε κίνδυνο είναι εκείνοι οι άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής: αδράνεια, υπέρβαρο, έλλειψη άσκησης. Η νόσος βασίζεται στο γεγονός ότι στους άνδρες με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, διαταράσσεται η ροή του αίματος (ροή αίματος) στην περιοχή της πυέλου. Στη συνέχεια, υπάρχει στασιμότητα του αίματος στο αναπαραγωγικό σύστημα, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη προστατίτιδας. Κατά την ανάπτυξη της προστατίτιδας αυξάνεται και ο προστάτης, επομένως αυξάνεται το επίπεδο των ούρων που παραμένει στο σώμα και δηλητηριάζει την υγεία των ανδρών.

είδη ασθενειών

Τα είδη της χρόνιας προστατίτιδας είναι: βακτηριακή και μη βακτηριακή.

Βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία)

Αυτό είναι ένα είδος ασθένειας όπου ο κύριος ένοχος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Η εκδήλωση της νόσου και των συμπτωμάτων της εμφανίζεται πάντα απροσδόκητα. Αυτός ο τύπος ασθένειας είναι πολύ σοβαρός και απαιτεί υποχρεωτική επίσκεψη στο γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής προτείνεται νοσηλεία. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος ασθένειας επηρεάζει μεσήλικες και νεαρούς άνδρες.

Βακτηριακή προστατίτιδα (χρόνια)

Αυτός ο τύπος ασθένειας αναπτύσσεται λόγω βακτηριακών μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν είναι τόσο εχθρικοί όσο στην οξεία μορφή της νόσου. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου ή τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγοι για την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας

Οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της νόσου είναι τα βακτήρια που εισέρχονται στον προστάτη με τα ούρα (μέσω του ουροποιητικού συστήματος). Τα βακτήρια προκαλούν τόσο χρόνια βακτηριακή όσο και οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Η χρόνια προστατίτιδα δεν είναι μεταδοτική, δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής (σεξουαλική επαφή). Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν το ποσοστό πιθανότητας εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Οι παράγοντες ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα με την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης.
 • Πρώιμη λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας.

Κάθε άνδρας βιώνει μια ποικιλία συμπτωμάτων της εκδήλωσης της νόσου, αλλά στην κύρια εκδήλωσή της υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα.

Η βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία) εκδηλώνεται με έντονα και οξεία συμπτώματα, εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, τρομάζει έναν άνδρα και πηγαίνει αμέσως στην κλινική.

Οξεία προστατίτιδα, χαρακτηριστικά συμπτωμάτων:

 • πόνος κατά την ούρηση.
 • Πυρετός (πιθανά ρίγη).
 • Αίσθηση γεμάτη κύστη ακόμα και μετά την κένωση.

Η χρόνια προστατίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα αλλά είναι λιγότερο οξέα από την οξεία προστατίτιδα.

Χρόνια προστατίτιδα, χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων:

 • Συχνή επιθυμία για άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
 • Παροδικός (περιοδικός) πόνος στους όρχεις.
 • πόνος στην ουροδόχο κύστη?
 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή (κάτω πλάτη).
 • πόνος κατά την εκσπερμάτιση?
 • Κατά την ψηλάφηση είναι δυνατή η εκδήλωση του πόνου και η διόγκωση του προστάτη.

Διάγνωση της νόσου: χρόνια προστατίτιδα

Για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος, θα πρέπει να γίνει ακριβής διάγνωση από ειδικευμένο γιατρό στην κλινική. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται συχνά σε διαφορετικές ασθένειες ενός από τα συστήματα του σώματος. Επομένως, μην κάνετε ανεξάρτητη έρευνα και αυτοθεραπεία, αλλά με τα πρώτα συμπτώματα αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Για να γίνει ακριβής διάγνωση, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εξέτασης. Τέλος, η προστατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα που μοιάζουν με κυστίτιδα, αδένωμα ή ουρηθρίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο γιατρός εξετάζει το ορθό με τη βοήθεια δακτύλων (σε ιατρικά γάντια) που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με βαζελίνη. Αυτός ο τύπος εξέτασης ονομάζεται ορθική εξέταση. Ο προστάτης είναι ψηλαφητός μέσω του τοιχώματος του ορθού επειδή βρίσκεται μπροστά του (μπροστά από το ορθό). Με αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει εάν ο προστάτης είναι διευρυμένος και αν ο πόνος του εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όταν ένας άνδρας πάσχει από χρόνια προστατίτιδα, η εξέταση ψηλάφησης προκαλεί στον ασθενή μόνο προσωρινό πόνο και ελάχιστη ενόχληση, η οποία περνά πολύ γρήγορα.

Είναι επικίνδυνη η προχωρημένη μορφή χρόνιας προστατίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες αγνοούν ορισμένα από τα συμπτώματα της εκδήλωσης της νόσου, τα οποία επιδεινώνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της φλεγμονής του προστάτη. Μια τέτοια «απρόσεκτη» προσέγγιση για την υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φυσιολογικής παραγωγής ορμονών στο ανδρικό σώμα και προβλήματα με το ορμονικό υπόβαθρο μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) του άνδρα. Είναι επίσης πιθανά προβλήματα με Η στυτική λειτουργία. Συνολικά, αυτές οι ασθένειες είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν.

Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής του προστάτη, η φυσιολογική έκκριση επιβραδύνεται και επομένως το σπέρμα χάνει τη δραστηριότητα. Οι συνέπειες της προχωρημένης χρόνιας προστατίτιδας είναι κυρίως η υπογονιμότητα και η μειωμένη ισχύς.

Αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας

Οι μέθοδοι θεραπείας εξαρτώνται από τη μορφή της φλεγμονής και τον τύπο της προστατίτιδας.

φαρμακευτική αγωγή

Κατά τη διάγνωση της βακτηριακής προστατίτιδας (οξεία), ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στον ασθενή αντιβιοτικά για μια περίοδο περίπου δύο εβδομάδων. Εάν η προστατίτιδα είναι προχωρημένη, ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί και να του χορηγηθούν ενδοφλέβιες ενέσεις.

Εάν ο ασθενής έχει δυσκολία στην ούρηση, ο γιατρός μπορεί να διατάξει την εισαγωγή καθετήρα (ουρήθρα). Σε πολλές περιπτώσεις, η βακτηριακή προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Εάν ένας ασθενής έχει χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα έως τρεις μήνες. Αυτό το είδος θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικό, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Εάν η νόσος ή τα συμπτώματά της επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τη θεραπευτική προσέγγιση, π. χ. Β. χρησιμοποιήστε άλλα χάπια ή μασάζ προστάτη.

Η αποτελεσματική θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη θεραπεία στην κλινική.

μασάζ προστάτη

Οι άντρες δεν αγαπούν τη θεραπεία μασάζ προστάτη γιατί η όλη διαδικασία είναι πολύ άβολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή ενός καλού ειδικού θα σας επιτρέψει να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες στιγμές και αισθήσεις κατά τη διάρκεια του μασάζ στον προστάτη. Το μασάζ αναφέρεται σε εκείνες τις μεθόδους που δίνουν απτό αποτέλεσμα σχεδόν αμέσως.

Το μασάζ προστάτη έχει πολλές θετικές πτυχές, μια από τις πιο σημαντικές είναι ότι το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος στον αδένα του προστάτη. Αυξάνει επίσης τον μυϊκό τόνο, αποφράσσει τους πόρους του προστάτη, μειώνει τη φλεγμονή, είναι αντιβακτηριδιακό και ενισχύει τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών.

Με τη χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία μασάζ είναι σημαντική αναγκαιότητα!

εθνοεπιστήμη

Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει πολλούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων με τον προστάτη, αλλά το αποτέλεσμα εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο κατά τη θεραπεία με φάρμακα.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με παραδοσιακή ιατρική δεν έχει παρενέργειες. Από τις καλύτερες συνταγές είναι η θεραπεία της προστατίτιδας με φλούδα κάστανου και πρόπολη.

Για τη θεραπεία της προστατίτιδας με φλούδα κάστανου, χρειάζεται ζεστό νερό, το οποίο χύνεται στη φλούδα του κάστανου, μετά από το οποίο επιμένουν λίγο και παίρνουν το έγχυμα σαν τσάι.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με πρόπολη είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος. Λόγω της πλούσιας σύνθεσης της πρόπολης, τα προβλήματα με τον προστάτη μπορούν να θεραπευτούν ήδη από τα πρώτα συμπτώματα της εκδήλωσής τους. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικά πρωκτικά υπόθετα πρόπολης, που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό βάμμα πρόπολης, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή δράση και εξαλείφει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

ειδική δίαιτα

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της προστατίτιδας, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, θα πρέπει να αποφύγετε τον λάθος τρόπο ζωής, ειδικά τον καπνό και το αλκοόλ.

Ένας άντρας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, μούρα, ειδικά τσάγια (βάμματα βοτάνων), καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή του. Τα βαριά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται: καπνιστά, λιπαρά, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, γρήγορο φαγητό.

Για να επιλέξετε τις σωστές τροφές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας προτείνει ή θα σας συνταγογραφήσει μια ειδική δίαιτα.

Οι άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε βιταμινοθεραπεία (να πίνουν ένα σχήμα βιταμινών) και να εμπλουτίζουν το σώμα τους με απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

αθλητική θεραπεία

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η προστατίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα που ακολουθούν καθιστική και καθιστική ζωή. Για να διατηρήσετε την καλή ανδρική υγεία, θα πρέπει να τρέχετε ή να περπατάτε πολύ. Το τρέξιμο και το περπάτημα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Μια τέτοια βέλτιστη σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του άνδρα.

Οι άνδρες πρέπει να κάνουν αθλήματα το πρωί, αυτό μπορεί να είναι τόσο ελαφριές ασκήσεις όσο και ενεργά squats. Όσο μεγαλώνει ένας άντρας, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσει στην υγεία του και στον αθλητισμό του. Το γεγονός είναι ότι ολόκληρο το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας του άνδρα, καθώς και από το φυσιολογικό ορμονικό υπόβαθρο. Και όπως γνωρίζετε, η άσκηση συμβάλλει ενεργά στη φυσιολογική παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία είναι η βάση της ανδρικής σεξουαλικής υγείας. Ο αθλητισμός ενεργοποιεί όλες τις διεργασίες στο σώμα και αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

ψυχολογική θεραπεία

Στη θεραπεία της προστατίτιδας, η ψυχολογική διάθεση ενός ατόμου είναι σημαντική. Εάν ένα άτομο είναι θετικό ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα, τότε πιθανότατα θα συμβεί. Αλλά όταν ένα άτομο αμφιβάλλει για την ανάρρωσή του στις σκέψεις του, τις περισσότερες φορές η θεραπεία μιας ασθένειας καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας άντρας πρέπει να στήσει τον εαυτό του για πάντα, μπορεί επίσης να ζητήσει υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Εξάλλου, κάθε θεραπεία είναι λίγο άγχος. Επομένως, κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, είναι σημαντικό να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που ανεβάζουν το ηθικό και πιστεύουν στη γρήγορη θεραπεία της νόσου.

Ένας άνδρας πρέπει επίσης να προσπαθεί να μην είναι νευρικός κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά εάν η θεραπεία δεν δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Όπως γνωρίζετε, η ψυχολογική στάση ενός άνδρα επηρεάζει άμεσα την υγεία του αναπαραγωγικού του συστήματος. Η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας είναι δυνατή μόνο με θετική διάθεση!

Πρόγνωση για το μέλλον μετά τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια προστατίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και δεν προκαλεί αρνητικές συνέπειες για την υγεία του άνδρα.

Η προστατίτιδα αναπτύσσεται αργά, επομένως είναι σημαντικό να μην ξεκινήσει η ανάπτυξη της νόσου και στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η προστατίτιδα στα αρχικά της στάδια ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Θα πρέπει επίσης να προειδοποιηθεί ότι η προστατίτιδα μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συχνά η προστατίτιδα γίνεται η αιτία που ένας άνδρας χάνει τη σεξουαλική επιθυμία και επιθυμία. Οι άνδρες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν φλεγμονή του προστάτη και να διαγράφουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα λόγω κόπωσης ή άλλων λόγων, καθυστερώντας τη θεραπεία. Μια τέτοια στάση απέναντι στην υγεία του ατόμου μπορεί να οδηγήσει στις πιο αρνητικές συνέπειες. Επομένως, προσπαθήστε να κάνετε υπερηχογράφημα προστάτη τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο.

Οι άνδρες άνω των 40 ετών θα πρέπει επίσης να επισκέπτονται έναν γιατρό πιο συχνά, να εξετάζουν όχι μόνο τον προστάτη, αλλά και άλλα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι πιο εύκολο να προλάβεις μια ασθένεια παρά να αντιμετωπίσεις τις συνέπειές της.